Filmvisning / Screening: La Commune

 

———————–

Torsdag 8 december finns åter chansen att se Global Talks premiärutställning La Commune. Vi håller kvällsöppet med bar och visar dessutom den experimentella sex timmar långa filmen som fått ge utställningen sitt namn: La Commune av Peter Watkins.

Nästa torsdag laddar vi för modern progg med en exklusiv akustisk spelning av Boris & The Jeltsins. Mer info kommer om det.

Välkomna!
—-

Torsdag 8/12
19.00 Utställning och bar öppnar
20.00-23.30 Filmvisning – La Commune.

—-

Mer om utställningen La Commune här.

—-

Om filmen La Commune

Filmen tar sin utgångspunkt i historien om Pariskommunen, den kortlivade revolutionära stadsstyrelsen i Paris våren 1871. På samma gång som filmen presenterar en del av europeisk socialhistoria, är den ett slag mot samtidens kapitalism, en kritik mot massmedia och ett experiment i filmskapande.

Tillskomsten av filmen kan ses som ett rollspel där de flesta skådespelarna var amatörer och själva fick göra en stor del av den förberedande researchen. Återskapandet av händelseförloppet sker i formen av en dokumentär, eller en nyhetsrapportering, där två tv-team fungerar som ledsagare.

Peter Watkins hanterar historien på ett sätt där reflektionerna interageras med återberättandet och återskapandet filmas tillsammans med idén om vad historia betyder för oss idag. Resultatet blir en film som löser upp gränsen mellan det nuvarande och det förflutna.

——————–